cvikla
Recepty

Fazuľovo-cviklový brownie

U mňa v kuchyni má zelenina svoje čestné miesto. Najlepšie, ak je ešte z mojej vlastnej záhradky. Každopádne, ako prichádza zima, musím čerpať z uskladnených zásob. Tak vznikol aj recept na tento brownie, alebo perník, to už nechám na vás 🙂

brownie

Ak neveríte, že z týchto čudných surovín môže vzniknúť naozaj chutný koláč, tak určite vyskúšajte. Hoci má cvikla svoju špecifickú zemitú chuť, výborne sa dopĺňa s fazuľou a horkosťou čokolády. Okrem krásneho farebného akcentu ani nepostrehnete, že tam nejaká zelenina je.

Suroviny:

  • 1 tabuľka horkej 70% čokolády
  • 100 g masla
  • 1 konzerva červenej fazule alebo 250 g uvarenej fazule
  • 200 g surovej očistenej cvikle
  • 120 g špaldovej hladkej múky
  • 3 PL cukru (približne 70 g)
  • 2 vajcia
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 2 ČL perníkového korenia

Postup:

Horkú čokoládu si spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Fazuľu z konzervy scedíme a premyjeme v sitku pod tečúcou vodou. Očistenú cviklu, nakrájanú na menšie kusy, dáme do mixéra, pridáme odkvapkanú fazuľu, 2 vajcia a perníkové korenie. Všetko spolu zmixujeme na hladkú hmotu.

Zmes premiestnime do misy, pridáme rozpustenú čokoládu s maslom a špaldovú múku s kypriacim práškom. Premiešame. Cesto by malo byť trochu hutnejšie, približne ako haluškové. Pokiaľ je riedke, môžeme ešte trochu zahustiť múkou.

Cesto dáme do nepriľnavého pekáča, alebo ho predtým vyložíme papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia približne 35-40 minút.

Koláč si môžeme vychutnať na raňajky alebo ako zdravšiu maškrtu ku káve. Vhodný je aj pre deti od 12 mesiacov. Je to celkom rafinovaný spôsob, ako im do stravy nenápadne prepašujete kvalitnú porciu vlákniny. 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *