mrkvový koláč
Recepty

Šťavnatý mrkvový koláč, ktorý sa určite vydarí

Blíži sa Veľká noc. Ja si ju neviem predstaviť bez nejakého sladkého koláča na zahryznutie. Hoci si rada dám aj nejaký zákusok z cukrárne, oveľa radšej mám tie doma pečené. Keďže nám z úrody zvýšili ešte veľké zásoby mrkvy, tak bolo rozhodnuté, že upečiem mrkvový koláč.

Dávam prednosť kvalite pred kvantitou. Rovnako je to aj v prípade pečenia. Bolo by oveľa pohodlnejšie objednať si krabicu koláčov kdesi z cukrárne (najmä teraz, keď mám zlomenú ruku). No pri domácich koláčoch viem, čo do cesta pridávam. To je pre mňa dôležité. Kvalita surovín totiž dokáže radikálne ovplyvniť množstvo živín, ktoré dostaneme do tela.

Dosť dlho som hľadala ten správny recept na mrkvový koláč, aký mi vyhovuje. Nie vždy sami podarí vytvoriť vlastné recepty, preto sa často inšpirujem z internetu a potom ho už len dotváram podľa toho, na čo mám práve chuť. Alebo čo mám doma a potrebujem to minúť. 🙂 Práve preto ma zaujal recept na rýchly hrnčekový koláč. Rada totiž pripravujem jedlá “od oka”. Pri hrnčekových receptoch si navyše jednoducho navýšite pomery surovín podľa potrebyproste si vezmete väčší či menší hrnček.

Často sa mi stáva, že v hlave mám nápad, presne viem, ako by malo výsledné jedlo chutiť. Už je to potom na správnej kombinácii surovín, aby som tú výslednú chuť aj docielila. Niekedy to vyjde, inokedy nie. No, častejšie nie. 😀 Ale, ako sa hovorí, tréning robí majstra. A aj vďaka mojim deťom som veľa mojich doterajších receptov vyšperkovala tak, že som s nimi naozaj spokojná.

Prečo práve mrkvový koláč?

Mrkvu mám v obľube takmer na slano aj na sladko. Je to veľmi variabilná surovina. Navyše v čase mimo sezóny, kedy je náročné zohnať dostatočne kvalitnú čerstvú zeleninu, je práve koreňová zelenina cenným zdrojom kvalitných živín. Ľahko sa uskladňuje a vydrží dostatočne dlho.

mrkva
Mrkva by mala byť v našom jedálničku pravidelne najmä preto, lebo:
  • obsahuje veľa vitamínov B, kyselinu listovú, bioflavonoidy, vitamíny D, E a K.
  • z mikrominerálov je bohatá najmä na železo, magnézium, vápnik a fosfor.
  • obsahuje alfa- a betakarotény, ktoré naše telo dokáže pretvárať na vitamín A. Tieto zložky pôsobia preventívne pred vznikom rakoviny. Ich účinok je tak významný, že aj počas ochorenia dokážu aktivovať reparačné mechanizmy na úrovni bunky a podporiť tak imunitný systém.
  • mrkva je bojovníkom proti jarnej únave
  • je cenným zdrojom vlákniny

Recept

  • 1 šálka hladkej špaldovej múky
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 šálky strúhanej mrkvy
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 šálky sušených hrozienok (ktoré vopred namočíme v horúcej vode)
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky acidofilného mlieka
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 4 ks vajec
  •  lekvár alebo džem na potretie

POLEVA:

  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 100 g bielej čokolády
  • 1 PL cukru (možno vynechať, ak nemáte radi príliš sladké)
  • 2 PL masla

POSTUP:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

Všetky suroviny na cesto dáme do misy a dobre premiešame. Pripravené cesto vylejeme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút. Hrozienka pred použitím scedíme.

Bielu čokoládu rozpustíme s maslom nad vodným kúpeľom. Potom po častiach primiešame kyslú smotanu a biely jogurt. Pokiaľ je zmes málo sladká, môžeme pridať ešte trochu cukru. 

Ešte teplý koláč potrieme tenkou vrstvou lekváru alebo džemu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme krémom. Pred podávaním necháme polevu stuhnúť.

mrkvový koláč

Keďže som koláč pripravovala aj pre deti, nenahrádzala som v ňom cukor ani iné zložky za proteínové prášky a náhradné sladidlá. Tie by sa v strave detí vyskytovať nemali. Takto si ho môžu dopriať ako dospelí, tak aj deti od 12 mesiacov.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *