Blog

Zdravie začína nákupom

Otázka racionálnej výživy je stále populárnejšou  témou v dnešnej spoločnosti. Kde však reálne začína jej uplatňovanie? Je to až pokrmom na našom tanieri, alebo je nutné racionálne uvažovať už pri jeho príprave  nad samotným výberom surovín? Faktom je, že racionálna výživa začína už samotným nákupom potravín.

 Zabezpečenie pestrej stravy je pre nás niekedy až nadľudský výkon, hoci pre našich predkov to bola bežná súčasť každodenného života. Využívali široké spektrum potravinových zdrojov rastlinného a živočíšneho pôvodu. Následne si výmenným obchodom každý zabezpečil, čo práve potreboval.

Dnes si už takýto systém vieme len ťažko predstaviť a nieto ešte zrealizovať. Pohodlnú a pravidelnú dodávku potravín dennej potreby nám zabezpečujú obchody či tržnice. Regále sú plné farebných vrecúšok a téglikov. Všetko je systematicky uložené a zatriedené. Ako keď človek vojde do dobre organizovanej špajze. Pri pohľade na cenovky náš zrak zlákajú vyzývavé ponuky akcií a zliav. Priznám sa, tiež som jedna z tých, ktoré sa nechajú zlákať na pútavé vlajočky, ktoré signalizujú zredukovanú cenu. A prečo nie, veď je to výhodnejšie. A keď je to ešte zavarené alebo zakonzervované, tak to aj dlho vydrží. To sa predsa oplatí.

Ja som však aj človek, ktorý sa pri nákupe zameriava na viacero aspektov, ako len na výhodnú cenu. Z pohľadu výživového poradcu ma zaujímajú aj nutričné hodnoty, ktoré daná potravina obsahuje. Dôležitý je aj pôvod produktu. Je vyrobený na Slovensku? Alebo podporujem potravinársku firmu inej krajiny? Je cena produktu adekvátna jeho kvalite? Neplatím len za značku či vzduch v obale? To je len pár otázok, ktoré by sme si mali ako spotrebitelia klásť, keď si vkladáme potraviny do košíka.

V kontexte racionálnej výživy je racionálne, čiže múdre a uvedomelé, zásobiť telo látkami, ktoré mu prospievajú v jeho vývoji. Náš organizmus vynakladá každý deň enormné množstvá energie na to, aby prežil, bránil sa vonkajším vplyvom, regeneroval poškodené časti a navyše plnil všetky úlohy, ktoré mu zadáme. Ako dlho to však môže vydržať, ak mu dodávame potraviny, ktoré nemajú veľkú výživovú hodnotu? Postupné až absolútne vyčerpanie zásob, tzv. deplécia, môže byť pre organizmus až fatálne. Preto je už pri nákupe potravín dôležité, čím zásobíme našu chladničku a neskôr aj naše telo.

Na záver teda ešte pár rád:

  • Stravovať sa racionálne znamená zabezpečiť si pestrú a širokú škálu rôznych potravín. Základ by mali tvoriť čerstvé produkty, ktoré telu dodávajú potrebnú energiu a množstvo vitamínov a minerálov.
  • Vyhýbajte sa spracovaným potravinám. Tie sú prospešné len pre potravinársky priemysel, ktorý má z ich predaja väčšie zisky. Na ovocí a zelenine sa totiž nedá tak zarobiť.
  • Neverte pestrým a farebným obalom. Slúžia len ako marketingový ťah na prilákanie a väčšinou aj tak len spotrebiteľa zavádzajú.
  • Naučte sa čítať etikety a zloženia potravín. Obsahujú cenné informácie pre vaše zdravie a zdravie celej vašej rodiny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *